Ana içeriğe atla

Can Yücel Efsaneleri

Üstad bir gün devlet büyüklerine bir şiirinde isim vermeden 'Hepiniz götsünüz' dediği için mahkemeye çıkarılır. Hakimin karşısına palas pandıras her zamanki haliyle gelir ve elindeki kalın TDK sözlüğünü açar.
- Hakim bey 'P' harfine bakalım, Türkçe'de 'popo' diye bir kelime var mı? Yok.. Peki 'K'ye bakalım, 'kıç' var mı? O da yok.. Bir de 'G'ye bakalım, 'göt' var mı? Evet göt kelimesi TDK sözlüğünde var.. Demek ki sayın hakim, bu memlekette göte göt deniyor!!! der ve beraat eder.


Can Baba Boğaziçi Üniversitesi'nde konferans vermektedir. Öğrencilerden biri el kaldırıp sorar,
- Can baba neden bütün büyük aşk şairleri erkek? Kadınlardan aşk şairi çıkmaz mı ??
Can Baba kendi üslubu ile yanıtlar:
- Ne bileyim ulan, biz s.kimizle mi yazıyoruz şiiri?


Türkiye İşçi Partisi'nin komünist zamanlarında bir tüzük toplantısında herkesin komünizmi anlatmaya çalıştığı, şöyle olsun, böyle olsun dediği bir toplantıda Can Baba ayağa kalkar ve bir efsaneyi daha patlatır:
'Beyler beyler, Türkiye'de komünist olmak tüzük değil BÜZÜK ister.


Muhabir: Peki kadınlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Can Baba: Düşünmüyorum , s....yorum!


Bir sergide ortada dolanırken, alımlı bir kadın heyecanla yanına gelir:
- Can Bey, tanıştığımıza ne kadar memnun oldum anlatamam. Sizin en büyük hayranınızım.
Can Baba sırıtır:
- Demek öyle, yatalım o halde?
Kadın küskün bir ifadeyle bozuk atar:
- Aşk olsun Can Bey!
Can Baba cevaplar:
- Aşk da olacak elbet.


Can Baba'ya bir mahkeme çıkışında soru soran gazeteci şu dörtlüğü cevap olarak alır:
Ne yorum ne forum
Belki yarın konuşurum
Öyle gitti ki durum
Soru sorana korum
Bu da tam Can Babalık bir cevap sanırım.


Bir televizyon programın da genç bir öğrenci soraracak soru bulamadığından herhalde şunu sorar
- Hangi takımı tutuyosunuz?
Can Baba cevap verir:
- Eşim ve ben genellikle benim takımlarımı tutuyoruz.


Can Yücel bir etkinlikte kürsüye çıkıp şiir okumaya koyulmuş. Öksürmeye başlamış ve sonra 'Öksürükler şiire dahil değildir' diye uyarmış. Şiirlerini okumayı bitirmiş. Tam sahneden inmeye başlamış, herkes şaşırmış, "Hayret küfür etmedi bu sefer" diye. Sonra geri dönmüş almış mikrofonu eline:
'Akşam akşam kafanızı s..ktim kusura bakmayın.' demiş.


Can Yücel'e sorarlar:
- Efendim nedir bizim memleketteki bu sağcılık solculuk davaları?
Can Baba:
- Bu ülkede sabah kalktığında malafat eğer sağ tarafa kaymışsa sağcısındır, yok eğer sol tarafa kaymışsa solcu..
- Peki sizinki ne tarafta ?
- İleride, daima ileride.


Leman dergisinde ilk yazdığı gün Metin Üstündağ kendisini derginin son sayfasına koyunca Metin'i aramış ve 'beni derginin kıçına koyanın gelir kıçına koyarım' diye duygularını en güzel şekliyle belirtebilmiş bir adamdır.


"Seke seke geldik s..ke s..ke gidiyoruz" sözlerinin sahibi büyük şair Can Baba, bir takım hayranları ve arkadaşlarıyla bir yerlerde içer, sohbet eder. Aynı grup, sabahın 5'i 6'sı gibi pek de kimsenin bulunmadığı Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yürürken, şair birden durur ve yere yatar. Yanındakiler de aynı şeyi yaparlar. Şair, gözlerini kırpmadan gökyüzüne bakmaktadır. Hayranlardan birisi dayanamayıp sorar:
- Baba, ne görüyorsun? Bize de söyle.
Üstat, gözlerini gökyüzünden hiç ayırmadan, ondan ulvi ya da şairane bir cevap bekleyen vatandaşa şöyle cevap verir:
- Çok sarhoşum, ..mına koyim.


Bir gün TV kanallarıdan birinde canlı yayında konuk Duygu Asena şair Nazım Hikmet için 'o kartpostal şairidir' demiş. Can Baba telefonla programa bağlanmış selam bile vermeden 'Duygu Hanım kart sizsiniz, postal da size girsin' demiş ve telefonu kapatmış.


Ve Son Olarak;


Yaşadıklarını kar sanma yanına
Yaşadığın kadar yakınsın sonuna
Ne kadar yaşarsan yaşa
Sevdiğin kadardır ömrün

Can YÜCEL


***************************

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekinler dize kadar

1. Ekinler dize kadar, fener gel bize kadar Sana bir şey göstersem, kasıktan dize kadar Al bunu alamaz mısın, sen ne biçim delikanlısın... 2. Çıktım taşın üstüne, açtım bacaklarımı Altımdan geçen fener, yesin ta.aklarımı Al bunu alamaz mısın, sen ne biçim delikanlısın... 3. Portakal soyulur mu, tadına doyulur mu Fener sana bi koysam, fizandan duyulur mu Al bunu alamaz mısın, sen ne biçim delikanlısın.. 4. Mektup mektup içinde, mektup zarfın içinde Dur oynaşma fenerbahçe, azcık kalsın içinde Al bunu alamaz mısın, sen ne biçim delikanlısın... 5. Fenermiş onun adı, severmiş büyük malı Ne yapsın yavru serçe alışmış koca .ike Al bunu alamaz mısın, sen ne biçim delikanlısın... 6. Gittik biz kadiköye, koyduk fenerbahçeye Bakirelik gidince, düştü genel evlere Al bunu alamaz mısın, sen ne biçim delikanlısın... 7. Fener demek g.t demek, herkese veren demek Bizim başımız kel mi, bize de vermen gerek Al bunu alamaz mısın, sen ne biçim delikanlısın... 8. Fenerim kapı gibi, aspirin hapı gibi Akşamda

Kırık Kalpler Bankası

İhvanımız sormuş bize Demiş kimdir muradınız Biz gizleriz, açık olmaz Kendin açar, muradımız Sözü nefesten uçuran Aslanı kafesten kaçıran Kalbi, tertemiz getiren Odur bizim muradımız Hırsız iken çalmam desin Âlim iken bilmem desin Aşık olsun, sevmem desin Budur bizim muradımız